امروزه سیستمهای سنتی مدیریت و ساخت ساختمانها تقریبا منسوخ شده و اکثر پروژههای بزرگ و کوچک به صورت یکپارچه مدیریت میگردند. این مدیریت در دو بخش مدیریت استراتژیک؛ که مسئول سیاست گذاری و تبیین راهبردها هستند و مدیریت پروژه؛ که وظیفه مدیریت اجرای پروژه ها را بر عهده دارند میباشد.با توجه به پیجیدگی پروژه ها امر مدیریت پروژه امروزه بر مبنای استانداردهای بینالمللی و توسط ابزارهای نوین و مدرن تصمیم گیری انجام میشود.
بر اساس تعریف انجمن مدیریت پروژه (PMI) مدیریت پروژه استفاده از دانش، مهارتها، ابزار و تکنیکهایی جهت فعالیت های پروژه است تا نیازهای پروژه برآورده شود و مدیر پروژه شخصی است که مسئول اجرای اهداف پروژه است. این انجمن استاندارد PMBOK را ارائه داده است که امروزه مرجع مدیریت پروژه در بسیاری از سازمانها و شرکتها در دنیا میباشد. این استاندارد 49 فرآیند برای مدیریت پروژه معرفی میکند که برای مدیریت هر نوع پروژهای کافی است.
فرآیند های مدیریت پروژه بر اساس توالی مفهومی آنها به پنج گروه فرآیندهای آغازین، برنامهریزی، اجرا، نظارت و کنترل و پایانی تقسیم بندی میشود. این استاندارد همچنین فرآیندها را براساس حوزه های دانش آنها به ده دسته مختلف تقسیم میکند که شامل: 1) مدیریت یکپارچگی 2)مدیریت گستره 3)مدیریت زمان 4)مدیریت هزینه 5)مدیریت کیفیت 6)مدیریت منابع انسانی 7)مدیریت ارتباطات 8)مدیریت ریسک 9)مدیریت تدارکات و10)مدیریت ذینفعان پروژه میباشد. این استاندارد با یکسان سازی ادبیات مدیریت پروژه رهنمون هایی را برای مدیریت پروژههای منفرد در سراسر دنیا ارائه میدهد. از سایر استانداردهای رایج در دنیا میتوان به [1]Prince و [ICB[2 اشاره کرد که به ترتیب توسط موسسه مدیریت پروژه APMG انگلستان و [IPMA[3 ارائه شده اند.
[1] PRoject IN Controlled Environment
[2] IPMA Competence Baseline
[3] International Project Management Association